Welke betekenis geef jij je leven?

Op 10 juni was het weer eens raak. Extreme pijn in mijn onderbuik. “Schat? We kunnen weer,” stamelde ik, terwijl ik in de keukenla grabbelde naar aspirines. “-Waarom dat, ga liggen, ik breng je zo.” “Placebo effect is ook effect,” zei ik, als een soort mantra die op zo’n moment echt wel even diep resoneert met me. En daar gingen we, voor de derde keer in vijf maanden naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

“Wat blijf je toch optimistisch..” De licht vragende opmerking van een vriendin van me toen ik herstellende van een darmperforatie en abces in het ziekenhuis lag. “Tja, het leven heeft op zichzelf nu eenmaal geen betekenis,” zei ik, zonder me te beseffen dat dat in deze context voor haar totaal niet zou lijken te kloppen. “Hoe bedoel je?!” zei ze verschrikt en ietwat gepikeerd over mijn ogenschijnlijk zelfspottende opmerking. Ik zal het je uitleggen, zoals ik het haar ook heb uitgelegd.

Persoonlijke ervaringen
Elke nieuwe ervaring in je leven wordt onbewust getoetst en vergeleken met soortgelijke ervaringen uit het verleden. Zo kan dat ijsje in de dierentuin je een gevoel van blijdschap geven, maar ook een gevoel van lichte angst, omdat je vorige keer in je lip gestoken was door een wesp. Dit gaat echt met élke ervaring, op de automatische piloot. Goed, slecht, positief, negatief. Echt álles krijgt een label.

Positiviteit toeschrijven
Dus.. Het leven heeft geen betekenis. Het is de betekenis die jij geeft aan elke ervaring die bepaalt of die ervaring slecht of goed is.

“Ziekte van Crohn” was het antwoord van de arts in januari, na een maand van onderzoeken. Voor de meeste mensen misschien een doodvonnis, een hel misschien. Voor mij? Tranen van blijdschap. Ik was na 20 jaar gehoord! Elk ziekenhuisbezoek? Een stap dichterbij een leven zonder lichamelijke vermoeidheid.

PAUZE! Je zit in een nieuwe ervaring, niet in die van toen.

  • Wat is er nú gaande?
  • Wat is je verwachting van deze ervaring, negatief?
  • En wat als je het positieve uit de ervaring haalt en er met al je kracht het beste van maakt?
  • Hoe zou dat voelen?
  • Zou dat het leven niet net wat aangenamer en relaxter maken?

Dus de volgende keer.. Adem in, adem uit en kijk om je heen. De zon schijnt, er zijn nog mensen die van je houden en je leeft nog. Jouw leven, jouw waarheid, jouw verantwoordelijkheid.

Have a good.. rest of your life!
Choices choices ;)

Geschreven door: Mandy Esmee

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.