Foto’s kijken in je hoofd

Een paar jaar geleden liep mijn jongste zoon tegen alles aan wat met tijd en planning te maken had. Hij had een agenda waar hij zijn huiswerk in opschreef, maar hoe gestructureerd het er ook uit zag, het werkte niet voor hem. Ook op tijd weg gaan van huis richting school werd een lastiger probleem. Hij dacht altijd meer tijd te hebben, dan hij had.
Toen ik een keer met mijn collega Jolijn Gouweleeuw over dit probleem had gesproken, heeft ze mijn zoon voor een consult uitgenodigd. Na een middag werd duidelijk dat hij een beelddenker is.

Natuurlijk had ik van beelddenken gehoord. Ik heb er zelfs een paar regels aan gewijd in mijn eigen boek, maar me er in die tijd verder niet zo heel erg in verdiept. Toen ik van Jolijn hoorde dat mijn eigen zoon struikelde over zijn manier van denken, wilde ik er meer over weten. Door haar kennis kreeg ik nog meer inzicht in beelddenken en de link met hooggevoeligheid.

Bij het beelddenken krijg je 32 plaatjes per seconde in je rechterhersenhelft voorgeschoteld. Bij iemand die in woorden (taal) denkt, worden er 2 woorden per seconde in de linkerhersenhelft verwerkt. Dat is dus wel een heel groot verschil. De hersenen van een beelddenker maken dus eigenlijk overuren, omdat ze meer te verwerken hebben. Er wordt als het ware een hele film afgespeeld. Door het denken in plaatjes worden er ook sneller linken bedacht en is er sneller een totaal overzicht (helicopter-view).
Het koppelen levert een soort ADHD op in je hersenen… gedachten vliegen van de hak op de tak. Bij een gesprek levert dat soms ook de nodige problemen op. Als beelddenker schakel je veel sneller, dan een taaldenker. In sprongen ben jij al bij een conclusie of het eind van je verhaal, terwijl de ander nog 3 stappen daarvoor in het verhaal is. Dat kan lastig zijn.

En hoe zit het dan met tijdsbesef zoals bij mijn zoon? Je kunt je voorstellen, dat tijd een begrip is. Je kunt je daar eigenlijk geen goede voorstelling van maken behalve dan de tijd, die wijzers op een klok aangeven. Wat is precies 5 minuten of een uur? Beelden in je hoofd vertellen wat je 5 minuten geleden hebt gedaan en je kunt een beeld maken van wat je over een uur gaat doen. Zodra je met iets bezig bent, verlies je je vaak in tijd en vergeet je andere afspraken of werkzaamheden. Een wekker zetten of het alarm op je mobiel laten afgaan kan hierbij een oplossing zijn.

Thuis hebben we een planbord gemaakt met een maandoverzicht voor al het huiswerk. In korte woorden is aangegeven wat er moest gebeuren. Met gekleurde stiften en post-it briefjes werd aangegeven wanneer er een tentamen was of dat er een werkstuk af moest zijn. Het planbord hing boven zijn bureau, zodat hij het overzicht had. Zodra deze manier van de agenda bijhouden werd gedaan, ging het met zijn schoolwerk ook veel beter.
Inmiddels zit hij op het HBO en nog steeds is dit zijn manier om zijn schoolwerk te plannen.

Omdat ik veel werk met hooggevoelige vrouwen, herken ik binnen die groep ook sneller de beelddenkende vrouwen. Voor mij was het een eye-opener dat bij beelddenken vooral de rechterhersenhelft betrokken is. Ook de eigenschappen van hooggevoeligheid zitten in die hersenhelft. Het is dus eenvoudig te begrijpen, dat de meeste beelddenkers hooggevoelig zijn en er een schepje bovenop wordt gedaan wat prikkelverwerking betreft.

Wil je weten of jij hooggevoelig en/of beelddenker bent? Doe voor jezelf dan eens mijn test op www.praktijklotus.net

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.