December 2015 – Jezelf herpakken

2015, wat een jaar! Voor veel mensen om mij heen en mijzelf was het een jaar met grote ups en downs. Soms was het 180 graden draaien. Het was een jaar waarbij allerlei ‘vaste’ patronen opeens konden veranderen, oude dingen losgelaten mochten worden en nieuwe keuzes (soms erg vlot) gemaakt moesten worden!

De winter is vaak een periode van naar binnen keren. Een tijd waarin we reflecteren op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar het volgende jaar. Er kan vanalles omhoog komen. De dingen waar we al inzitten, de ervaringen die achter ons liggen en van wat er nog komen gaat. Vooral als het gaat om ‘voornemens’ kan er nog wel eens wat frustratie, verdriet en misschien huiver opduiken. Het is misschien teveel tegelijk: “Waar begin ik?!”. Of “Hoe kan ik dit achter me laten?”.

News flash!
Iedereen heeft wel eens angst voor het nemen van nieuwe stappen, voor het onbekende!
Iedereen heeft wel eens verdriet over het verleden! Je bent hier niet alleen in, echt niet.

Trek jij steeds plannen voor de toekomst? Word je daar onrustig van..?
Plannen maken zal voor straks natuurlijk wel helpen, maar NU niet!

Ik herinner me zo nog een ervaring van halverwege dit jaar. Na een zware ziekteperiode was ik huiverig om nieuwe dingen weer op te pakken, omdat ik geen controle had over het ziekzijn. Nadenken over wat is geweest en wat er voor negatiefs zou kunnen gebeuren als ik  weer dingen zou gaan doen. Lamgelegd door dit te denken deed ik zo ruim een maand helemaal niks. Tot iemand me wakker schudde. “En wat als je nu gewoon eens één dag iets doet en er misschien wel niks engs gebeurt?” Ja, dat kon ook. Ik begon met een lichtpuntje, iets wat ik heel graag wilde, een dierentuinbezoek. Alles ging goed. En zo deed ik dag na dag weer dingen, in het moment. Nu, 6 maanden later, doe ik alles weer waar ik plezier in heb en waar ik energie van krijg. Maar stel dat ik nog aan het nadenken was, over ‘wat als’…..?

Dus op de vraag ‘waar begin ik?’ is het antwoord: ‘bij het begin!’

Mijn ervaring van 2015 is dat je jezelf snel kunt herpakken en wakker schudden. Je kunt terug gaan naar het NU en het leven positiever maken. Je belandt minder snel in een slachtofferrol; een staat waar je omstandigheden ‘toch echt komen door het slechte weer van vandaag’ of ‘niemand je ooit bedankt voor al je moeite’. De zelfverantwoordelijkheid die hoort bij Bewust Zijn betekent ook dingen doen, omdat jij ze wilt, omdat jij je er goed bij voelt, niet omdat het ‘moet’.

Herpakken betekent jezelf rust, ruimte, focus en/of positiviteit gunnen.Vooral in de periodes dat het wat moeilijker gaat is het echt de moeite waard om je te focussen op positieve (licht)puntjes. Het maakt je verantwoordelijk voor je eigen geluk en geeft je motivatie om door te zetten!

Dus… sta eens stil.. kijk eens op van je beeldscherm, kijk eens naar buiten. Luister naar de vogels, het gefluister van de wind. Het leven gaat wel door, maar hoeft niet meer in zo’n gehaast tempo te gaan als het is gegaan, mits je het toelaat. Wie weet is dit een goed begin van het nieuwe jaar.

 

Wat zijn jouw voornemens van 2016?
Denk daarbij ook eens aan positieve termen als rust, ruimte en focus :)

 

Geschreven door: Mandy Esmee

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.