December stressmaand!?

Deze maand lijkt wel in het teken van “moeten” te staan. Welke cadeaus moeten er worden gekocht en wat moet er worden gegeten met de Kerst?” Verder hoor ik ook mensen over verschillende borrels richting het nieuwe jaar en de nodige activiteiten op de school van de kinderen. Tussen alle festiviteiten verlangt de werkgever ook nog dat er hard gewerkt wordt.

Het verbaast me ieder jaar weer hoe stressvol die laatste maand van het jaar door veel mensen wordt ervaren. Het zou juist de gezelligste en fijnste maand zijn, als er minder druk op iedereen zou worden gelegd.

Ik had vroeger ook het idee, dat ik mee moest doen met alle activiteiten en feestelijkheden. Daarbij verloor ik mezelf, want ik wilde goed overkomen op het werk, hulpvaardig zijn op de school van mijn kinderen en met Kerst een fantastisch diner op tafel zetten voor de familie. Het liefst holde ik nog een keer extra naar de winkels, omdat ik het gevoel had dat er te weinig te eten was. De overvolle agenda had mij in zijn greep en zodra de feestdagen voorbij waren, was ik gevloerd. Er zijn jaren geweest, dat ik tijdens de kerstvakantie ziek was. Mijn weerstand werd door het verhoogde stressniveau afgebroken en bij ontspanning kreeg ik alle virussen te verwerken of had ik hoofdpijn. Het lichaam gaf genoeg signalen en voor mij werd het tijd om anders om te gaan met de stress van de decembermaand.

Het belangrijkste inzicht dat ik kreeg, was dat ik de baas ben over mijn agenda. Ik ging duidelijke kruisen zetten op avonden dat ik echt thuis wilde zijn. Ik zorgde voor balans: een avond weg, dan de avond daarna thuis. De verschillende kerstvieringen waren al van te voren ingepland en was er goed overzicht wanneer ik mijn ontspanning kon krijgen. Op de dagen dat ik niet werkte, zorgde ik ook voor meer ruimte voor mezelf. Dan maar een keer niet naar een koffievisite of nog gauw tussendoor de ramen wassen. In het begin was het best lastig om keuzes te maken en had ik te maken met een schuldgevoel…want ik wilde niemand teleurstellen of tekort doen.

Ook heb ik andere dingen geleerd. Cadeaus koop ik nu al ver van te voren en de kerstboodschappen doe ik meer verspreid. En wat we eten is veel minder belangrijk geworden. Het gaat echt om de gezelligheid van het samenzijn. Sinds mijn inzichten merk ik dat ik me minder opgejaagd voel en dat ik met de feestdagen ook nog fit en vrolijk rondloop. En wat je uitstraalt krijg je terug. Mijn gezin is ook relaxter.

Voor mij betekent december inmiddels ook: lekker op de bank met een boek of een leuke film kijken, kaarsen aan, een warme kop koffie of thee onder handbereik en genieten van de knusse dagen. “Extra goed zorgen voor mezelf” is mijn decembermantra geworden.

Wat moet er allemaal van jezelf deze maand? En welk mantra kun jij bedenken?

Ik wens iedereen een fijne feestmaand met veel ruimte voor ontspanning!

 

Geschreven door:
Ellen van den Ende
Lotus: Praktijk voor massagetherapie

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.