Spiritualiteit, hemels of aards?

In de afgelopen jaren heb ik allerlei cursussen gevolgd en veel boeken gelezen die onder het kopje “Spiritualiteit” vallen. Allerlei onderwerpen zijn de revue gepasseerd zoals aura’s, gidsen, engelen en hoger bewustzijn. Iedere keer dook ik er weer helemaal in en slurpte alle kennis op. Ik waande me dan ergens boven de aarde. Af en toe had ik moeite weer te dalen, want wat is het fijn om je nergens druk over te maken en in een eigen bubbel te zitten.

Vanmorgen had ik een gesprek met iemand over “wat je hier op aarde doet” en “wat je taak hier is”. Daarbij kwam het thema spiritualiteit weer sterk naar voren. Het kwam er op neer dat zij meer wilde ervaren op gebied van helderzien, heldervoelen, indrukken bewust kunnen begrijpen en weten wat precies haar gave is. Ze wil het zo graag… maar er is tot nu toe niets gebeurd.

Het lijkt wel een beetje mijn verhaal. Ik was ook zo ongeduldig met de dingen willen… de dingen die anderen wel hebben en ervaren, maar ik niet. Hoe vaak heb ik niet jaloers zitten te luisteren naar cursusgenoten, die van alles hadden gezien of gevoeld bij een ander tijdens een oefening of handoplegging? Er kwamen af en toe wel woorden in mij op, maar dat was het dan ook wel. Wat moest ik daar nou mee? Ik wilde zo graag meer. Ik heb me vaak afgevraagd of ik wel “openstond” of geschikt was om iets te ervaren van anderen.

Maar waar gaat het nu eigenlijk om bij spiritualiteit? Dat was de onderliggende vraag tijdens het gesprek. Al pratende kwamen we er achter, dat je je op veel manieren spiritueel kunt ontwikkelen. Daarbij gaat het niet zo zeer om met je hoofd in de wolken te lopen en bezig moet zijn met het Universum of hoger bewustzijn. Je kunt je op allerlei gebieden ontwikkelen. Welk werk doe je en ben je daar gelukkig in? Geef je liefdevolle aandacht aan je kinderen, partner, vrienden? Laat je jezelf zien en ben je tevreden met jezelf?

Het kan ook genoeg zijn om je positieve energie gewoon uit te stralen. Die energie wordt als vanzelf opgenomen door anderen, die zich misschien daardoor prettiger gaan voelen zonder te begrijpen waar dat door komt. Je bent als een druppel in de vijver en besef je gewoon nog niet hoever jouw invloed reikt. Spiritualiteit is niet iets hoogdravends of zweverig. Natuurlijk is bezig zijn met dat thema prima, als we maar niet uit het oog verliezen dat we in het hier en nu op de aarde leven.

Inmiddels weet ik, dat ik gewoon mijn werk mag doen op mijn eigen unieke manier met mijn kwaliteiten. Ik geef daarbij ook graag mijn opgedane kennis door. Anderen werken en leven op hun eigen unieke manier. Het Universum zit in onszelf. We kunnen iedere dag “spiritualiteit” laten zien door bewust onze talenten te gebruiken en bewust te leven. Volgens mij is dat waar spiritualiteit over gaat.

 

Geschreven door:
Ellen van den Ende
Lotus: Praktijk voor massagetherapie

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.