Er zijn soms van die tijden dat er veel dingen tegelijk spelen, en hoe hou je dan een balans in alle rollen die je vervult? Je hebt als mens verschillende rollen. Bijvoorbeeld als moeder of vader, werknemer of werkgever, partner, vriend of vriendin, zoon of dochter, baas van een hond of kat, e.d. En vaak horen bij de verschillende rollen ook verschillende taken. Als er op een bepaald moment van meerdere rollen een actie van je wordt verwacht, dan kun last krijgen van rollenstress.
Je staat op het punt om naar je werk te gaan. Je kinderen willen liever thuis blijven dan naar school gaan. Je kat heeft net overgegeven, en precies op dat moment belt een vriendin omdat het niet goed met haar gaat. Je partner is al de deur uit, en het is vandaag jouw taak om je kinderen naar school te brengen voordat je naar je werk gaat. Op zo’n moment spelen er wel heel veel verschillende rollen.
Doordat al deze taken tegelijk iets van jou vragen voel jij je al snel overspoeld. Je voelt je opgejaagd want je wilt op tijd op je werk komen, tegelijkertijd vind je het vervelend voor je kinderen dat je weinig geduld hebt met hun getreuzel. Het voelt alsof je er niet kan zijn voor je vriendin, terwijl je dat wel graag zou willen. Je vind het rot dat je kat heeft overgegeven maar weet dat je nu geen tijd hebt om te onderzoeken wat er aan de hand is. Je zult nog even snel de boel moeten opruimen voordat iedereen er doorheen loopt. Je baalt ervan dat je partner als de deur uit is en je er helemaal alleen voor staat. Ruzie met iedereen ligt op de loer.
Je wilt iedereen tevreden houden, dus hoe meer rollen je in je leven hebt, hoe sneller je last hebt van rollenstress. Je wilt een leuke partner zijn, je wilt een goede vader of moeder zijn, je wilt een betrouwbare medewerker zijn en een goede baas voor je huisdier. Daarnaast wil je ook dat je huishouden op rolletjes loopt en je er kunt zijn voor je vriendin als zij je nodig heeft.
Realiseer je dat je zelf bepaald wat je wel en niet doet. Je wilt anderen graag helpen of verzorgen maar jij bepaalt uiteindelijk zelf wat en wanneer je iets doet. Want als je veel verschillende rollen hebt lijkt het soms wel of je geleefd wordt, of je geen keuzes hebt. En je doet jezelf tekort als je alleen maar voor anderen bezig bent.
Er is altijd een hoeveelheid vaste taken. Baby’s hebben voeding en verzorging nodig. Een hond moet een aantal keer per dag uitgelaten worden. De afwas verschijnt niet vanzelf schoon in de kast. Dat zijn vaste taken, die je niet kunt veranderen. Je kunt wel vragen of anderen je daarbij willen helpen.
Het is een valkuil om alle rollen altijd voor 100% te willen doen. Terwijl het soms noodzakelijk is dat je wat er op een gegeven moment realistisch is om van jezelf te vragen, zeker als er door de verschillende rollen dingen van je worden verwacht.
In 4 stappen uit je rollenstress
- Maak een lijst met al jouw rollen. Sta er eens bij stil welke rollen je allemaal vervult, als werknemer of werkgever, vader of moeder, vriend of vriendin, buurman of buurvrouw, partner, baas van huisdieren, huisman of vrouw, etc.;
- Volgorde van belangrijkheid. Zet de rollen in een volgorde die voor jou van belang is. Voor de één zal kinderen hoog op het lijstje staan, voor een ander zijn of haar werk. Het maken van zo’n lijst geeft rust, omdat je hierdoor makkelijker keuzes kunt maken je maakt tenslotte keuzes en dat schept duidelijkheid;
- Wees reëel. Het is niet realistisch om altijd alles perfect te doen;
- Besteed vooral tijd aan je top 3. Heb je last van rollenstress? Bedenk welke rollen in jouw top 3 staan. Sommige dingen zijn minder belangrijk voor je dan anderen, handel daar dan ook naar.
Dus, heb je veel verschillende rollen en bij behorende taken op een bepaald moment? Denk aan je top 3 en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Dan zul je je minder vaak overspoeld, opgejaagd, gestrest en schuldig voelen. Je hebt meer rust waardoor je meer kunt genieten van de rollen die echt belangrijk voor je zijn!
Geschreven door: Nanda Noorlander van N-balans