Een pleidooi voor Balans

“Als je maar gezond bent.”
Een kreet die we vaak horen. Maar wat is gezondheid eigenlijk? Afwezigheid van aandoeningen? Of is het meer dan dat? En wat kunnen we leren van ‘ongezond’ zijn?

Ziekte wordt veroorzaakt door de verstoring van homeostase. Homeostase is het natuurlijke vermogen van het lichaam om haar interne milieu in evenwicht te houden, ondanks continue veranderingen in omstandigheden. Lichaamscellen proberen altijd homeostase te vinden en alle systemen in ons lichaam werken samen om dat te bewerkstelligen. Maar wanneer één systeem door langdurige verstoring grote problemen krijgt, kan dat een ‘knock-out’ effect hebben op andere systemen. Als we bijvoorbeeld schade hebben aan een orgaan, kunnen ook andere organen minder goed functioneren. De sleutel van gezondheid zit hem in balans. Door langdurige verstoring ontstaat er onbalans, een verwijdering van de natuurlijke homeostase.

Dualiteit of toch eenheid?
Je kunt niet ergens zomaar één specifieke oorzaak aan vastpinnen. Alles in het leven is samenhangend en onderling verbonden. Wat je wel kunt doen is een bepaalde hoofdoorzaak en diverse secundaire oorzaken toewijzen. Gezondheid en ongezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, zijn twee zijden van een weegschaal.

Ik neem mezelf even als voorbeeld. Ik heb de ziekte van Crohn. Ook dit is een verstoring van homeostase. Het zou zo kunnen zijn dat een onjuist voedingspatroon bepaalde ‘slechte’ genen heeft geactiveerd. Maar het kan ook zo zijn dat door een emotioneel trauma verstoring is ontstaan in het hormoonstelsel, wat het immuunsysteem permanent heeft ontregeld. Andersom kan de Crohn ontregeling in de opname van voedingsstoffen en daardoor tekorten veroorzaken, die vermoeidheid of depressiviteit tot gevolg hebben. Ook kan boosheid/weerstand om Crohn het immuunsysteem verstoren en de Crohn verergeren.
Maar het kan ook……. Begrijp je nu hoe alles met elkaar in verbinding staat? Maar ook hoe ik door bepaalde keuzes zelf invloed kan hebben op mijn ziekte?

Weet je bij jezelf ook voorbeeld van verstoring in homeostase? Heeft dat één of meerdere oorzaken? En zijn die oorzaken misschien aan elkaar te koppelen? Welke keuzes zou je kunnen maken om meer balans te vinden?

Ik kan niet kiezen!
Als je bang bent voor het maken van een goede of foute keus, realiseer je dat het niet uitmaakt wat je kiest (Damned if you do, damned if you don’t)! Probeer te begrijpen dat het maken van een foute keuze niet kan, omdat elke keuze je een gelegenheid geeft om te leren, zowel van je ‘fouten’ als van je ‘overwinningen’.

Het gezegde is nog wel eens “Alles waar ‘te’ voor staat, is slecht (behalve tevreden)”. Hoe meer je dingen aanpakt door (te veel) erover na te denken, hoe meer je in uitersten terecht zult komen. Hoe meer je jezelf verbindt met je innerlijke wijsheid in het vermijden van dit soort uitersten, hoe gemakkelijker het zal worden om de balans te vinden, in jezelf en in je gezondheid.

Leer de verschillende oorzaken en gevolgen kennen van je gewoontes en je keuzes; de dingen die je doet en de dingen die je besluit niet te doen. Je kiest er bijvoorbeeld voor om iets te eten of iets tegen iemand te zeggen. Erken dat wanneer er een ‘negatief’ resultaat is, het een gevolg is van één, twee of drie oorzaken, oorzaken die jij persoonlijk hebt gekozen. Wanneer je dat doet, heb je namelijk ook zelf de sleutel in handen om het negatieve resultaat te repareren of op te lossen. Je leert hierdoor de balans steeds weer op te zoeken.

Denk eens aan een negatieve ervaring. Probeer eens een positieve draai eraan te geven. Wat heb je er van geleerd? Bijvoorbeeld: Ik heb geleerd om…
… voor mijzelf op te komen.
… bepaalde voedingsmiddelen niet meer te eten.
… op tijd mijn rust te nemen.
… goed te luisteren naar mijn emoties/lichaam/intuïtie.

Innerlijke wijsheid
Body, mind, spirit, emotions, er zit connectie daartussen! Het is het vinden van balans daartussen dat leidt tot het verwerven van homeostase.

Voor iedereen is het vinden van balans een voortdurend proces. Weet dat iedereen zijn ups en downs, uitdagingen en off days heeft in het leven. Zoek nieuwe manieren op, probeer ze uit en vind op die wijze iets wat voor jou werkt en wat bij jou past op dat moment. Daarom daag ik je uit om het mooiste ‘boek’ te lezen was er is: Jezelf! Als je leert contact te maken met jeZelf:
–  met je lichaam (wat voel ik?);
–  met je emoties (hoe voel ik me?)
–  en je ziel (wat wil ik?)
… begin je te zien dat alle kennis van wat goed voor JOU is in jezelf ligt. Je leert dan vanzelf dat er niet maar één manier is om tegen dingen aan te kijken. Je ontwikkelt een innerlijke wijsheid.

Ten slotte wil ik je meegeven:

  • Leer door te weten wat niet goed voor je is, wat wel goed voor je is (dit is een nadenkertje ;) )
  • Focus op wat goed voelt. Zo leer je keuzes te maken vanuit je innerlijke wijsheid, vanuit gevoel, in plaats van af te wegen met het hoofd.
  • En neem één .stap. tegelijk!

 

Geschreven door: Mandy Esmee

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.