Luisteren naar je intuïtie is juist verstandig

Als je een strijd ervaart tussen je intuïtie en je verstand dan geeft dat onrust, terwijl luisteren naar je intuïtie juist verstandig is. Verstandelijk gezien lijkt het handig om lang na te denken over een oplossing of een beslissing. Dit is echter geen garantie voor een goed besluit, zeker als je daarbij jouw intuïtie negeert.

Herken je dit: “Zie je nou wel, mijn gevoel was toch juist!”, terwijl je gedaan hebt wat je verstandelijk had bedacht.
 Je kunt soms verschillende redenen bedenken waarom je iets juist wel of juist niet moet doen. En als je de neiging hebt alleen verstandelijk je keuze of beslissing te nemen, kun je soms tegelijkertijd al voelen dat je toch eigenlijk iets anders wilt doen.

Bij een test, uitgevoerd door de Universiteit van London, bleek dat 95 procent van een groep die intuïtief reageerde het bij het juiste einde had. Bij de groep die eerst mocht nadenken had slechts 70 procent het juist. Het negeren van je intuïtie kan je stress, verdriet, en teleurstelling opleveren. Dit kan ook een negatieve invloed hebben op jouw relatie of financiële situatie. Terwijl vertrouwen op je intuïtie, hoe spannend dat ook kan zijn,  je heel veel moois kan brengen!

Je intuïtie werkt dus beter dan je verstand alleen. Door niet te vertrouwen op jouw intuïtie, neem je soms te verstandelijke beslissingen. Uit onderzoek blijkt dus dat als je alleen op basis van je verstand kiest, je een kleinere kans hebt op een goed besluit. Achteraf kun je dan het gevoel herkennen dat het wel in je op is gekomen dat je het anders had willen doen. En het is een rot gevoel, vooral bij grote beslissingen, als je er naderhand achter komt dat je beter je ingeving had kunnen volgen.

Let op wat je intuïtie te vertellen heeft. Je vind dit natuurlijk spannend omdat je niet weet of je je intuïtie wel kunt vertrouwen. Als je er meer op gaat letten, ontwikkel je je intuïtie steeds beter en zul je je intuïtie steeds beter gaan herkennen en leer je hoe het werkt bij jou. Meestal duurt het een tijdje om je intuïtie te doorgronden, maar hoe bewuster je erop gaat letten, hoe vlotter je je intuïtie zult gaan herkennen.

Start met eenvoudige situaties. Als je moeite hebt om te vertrouwen op je intuïtie, start dan met situaties of keuzes die geen vergaande gevolgen hebben. Door het oefen zul je van zelf gaan ervaren dat je het heel vaak goed had, waardoor je steeds meer vertrouwen zult ontwikkelen. Soms kan iets heel onlogisch lijken en toch het juiste voor je blijken te zijn.

Let op het verschil tussen jouw intuïtie en jouw angst(en). Als je jouw angst aanziet voor intuïtie, kun je heel gemakkelijk verkeerde beslissingen nemen. Ik zal een voorbeeld geven. Als jouw vader vroeger boos werd als hij gedronken had, dan kan het zijn dat je onbewust bang bent geworden voor mannen die alcohol drinken omdat je dan onbewust denkt dat hij boos op je worden. Als je als volwassene dan een man ontmoet die alcohol drinkt kun je al snel het gevoel krijgen dat hij boos op je gaat worden. Maar in dit geval is dat dus niet jouw intuïtie maar jouw angst voor die eerdere ervaring die je dit gevoel geeft.

In 5 stappen minder onrust en een betere intuïtie

  1. Onderzoek achteraf. Onderzoek achteraf of je intuïtie juist was bij beslissingen die je vooral verstandelijk hebt gemaakt. En ook al heb je er niet naar gehandeld, ga eens na hoe je dat ervoer. Reageerde een plek in jouw lichaam? Had je een gevoel, een gedachte, of wist je het ineens, of had je een andere ervaring?
  2. Meer opletten. Ga vaker letten op de ervaring die je had bij eerdere keren dat jouw intuïtie juist was. Zo ga je het steeds beter herkennen op het moment zelf.
  3. Oefen met jouw intuïtie. Probeer het eens uit met eenvoudige situatie en leer hoe het bij jou werkt. Onderzoek of het niet jouw angst is.
  4. Verstand gebruiken. Blijf zeker in het begin altijd jouw verstand erbij gebruiken. Als je nog niet weet hoe het werkt kun je nog niet blindelings op jouw intuïtie vertrouwen.
  5. Als je steeds merkt dat jouw intuïtie juist was, ontwikkel je van zelf meer vertrouwen. Als je merkt dat de dingen hierdoor ook prettiger verlopen zal dat nog meer vertrouwen geven.

Ik was een keer op weg naar een afspraak en stak de sleutel in het slot om de deur op slot te doen. Ik was eigenlijk al een beetje laat, toen ik me bedacht dat ik terug moest gaan om mijn portemonnee op te halen. Ik heb mijn portemonnee niet altijd bij me en ik kon op dat moment niet bedenken waarom ik hem moest ophalen, maar ik deed het toch. Ik ging naar mijn afspraak en kwam er onderweg achter dat mijn benzine bijna op was. Als ik terug had moeten gaan om mijn portemonnee op te halen, had ik langs de kant van de weg gestaan, zonder benzine en zonder geld.

Kortom wil je meer uit je intuïtie halen? Onderzoek hoe jouw intuïtie werkt, leer het herkennen, oefen en leer zo te vertrouwen op jouw intuïtie. Je zult merken dat je steeds vaker de voor jouw juiste beslissingen gaat nemen. Blijf je verstand erbij gebruiken en zorg dat je het verschil tussen jouw intuïtie en jouw angst(en) leert onderscheiden, waardoor je er optimaal van kunt profiteren. En je niet langer achteraf denk: “Zie je nou wel!”.

 

Geschreven door: Nanda Noorlander van N-Balans

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.