Als je veel verwacht, kun je teleurstelling verwachten

Doordat je veel verwacht, word je regelmatig teleurgesteld. Je hebt verwachtingen van jezelf, maar ook van anderen of van bepaalde situaties. Hoe groter jouw verwachting is, hoe groter de kans dat het je stress gaat opleveren omdat het anders loopt dan je verwacht.

Zolang alles gaat zoals je dat verwacht, is er niets aan de hand. Maar als bepaalde zaken anders lopen, kan dat voor heel veel stress zorgen. Soms denk je dan: “Dit is niet de bedoeling, dit kan niet”. Of je denkt: “Het mag zo niet gaan”, omdat je zelf iets anders in gedachten had. Je bent onthutst en verbaasd, want dit lag niet in de planning…

Als zaken ‘positiever’ uitpakken dan ben je blij. En als ze ‘negatiever’ uitpakken schiet je in de stress. Is dat niet raar? Je gaat uit van wat je verwacht en hebt het er vooral moeilijk mee als je situaties of gebeurtenissen bestempelt als negatiever dan je had verwacht.

Je kunt ook last hebben van te negatieve verwachtingen. Zo had mijn dochter voor haar eerste aardrijkskunde toets een onvoldoende gehaald. Ze had natuurlijk haar best gedaan en kreeg de onvoldoende alleen maar doordat ze veel schrijffouten had gemaakt. Hierdoor kreeg ze een negatieve verwachting over haar volgende aardrijkskunde toets. Toen ik haar hielp met het leren van de toets, merkte ik dat ze vooral hulp nodig had bij het bijstellen van haar negatieve verwachting. Ze was door de negatieve verwachting zo geblokkeerd, dat ze niet eens toe kwam aan het leerwerk. Ik hielp haar de blokkade om te lossen waardoor het leren kon beginnen, deze keer ook met de schrijfwijze erbij. En ze haalde vanaf toen alleen nog maar “zeer goed plus” voor haar toetsen!

Verdriet, tranen, boosheid, frustratie, stress, een rot gevoel, kun je allemaal ervaren als jouw verwachting anders is dan de werkelijkheid. Terwijl dat soms helemaal niet nodig is. Er is een andere manier waarop je met verwachtingen om kunt gaan.

Onbewuste verwachtingen ontstaan vanuit de behoefte aan voorspelbaarheid en controle. Het is om die reden logisch dat je van alles verwacht. Het geeft je houvast en het geeft je een veilig gevoel. Je hebt op die manier het gevoel dat je controle hebt over de wereld om je heen. Jouw eerdere ervaringen en levensinstelling zijn bepalend voor jouw verwachtingen. Of ze nu te negatief, te positief, realistisch of onrealistisch zijn. De vraag is of je verwachtingen nodig hebt? Ons systeem is al tevreden met de grote lijnen terwijl je ook vaak op detail niveau van alles kunt verwachten.

Als je minder hoge verwachtingen hebt van het leven en de mensen om jou heen kun je jezelf veel stress besparen. Jouw leven zal toch nooit precies zo gaan als jij verwacht, je kunt nu eenmaal niet alles van te voren weten. Dus kun je verwachten dat dingen soms anders lopen dan je denkt. J Verwacht je minder, dan zul je meer rust ervaren en minder teleurstellingen.

Helaas zijn er mensen die zo teleurgesteld zijn in hun leven dat ze helemaal niets meer verwachten. Dat is natuurlijk erg jammer en ook niet de bedoeling. De gezonde weg ligt natuurlijk in het midden.

3 tips om de kunst van de verwachting in balans te krijgen:

  1. Denk minder na over hoe jouw leven er in detail uit zou moeten zien. Als je een flexibele houding aan neemt, kun je meer met de stroom van het leven mee gaan;
  2. Overleg met betrokkenen. Op die manier kun jij bespreken hoe jij het voor je ziet en kun je toetsen of anderen dat ook zo zien. Dan kun je daarover overleggen en afspraken maken;
  3. Label situaties niet als ‘negatief’ of ‘positief’, maar eerder als ‘anders’. Het klikt misschien raar of te eenvoudig, maar je zult merken dat jij jezelf hiermee een hoop emoties en stress kunt besparen.

Kortom, hoe meer je verwacht van anderen en van jouw leven, hoe vaker jij je teleurgesteld of gestrest voelt als het anders loopt dan jij verwacht had. Dus verwacht minder, overleg met betrokkenen, label situaties zo min mogelijk als negatief of positief. Daardoor kun je meer met de flow van het leven mee bewegen en meer je rust en geluk ervaren.

Geschreven door: Nanda Noorlander van N-Balans

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.