Als je continu streeft naar perfectie, heb je ongemerkt extra stress. Het kost je extra tijd en meer moeite om die perfectie te bereiken. En als je onbewust de lat heel hoog legt, is het lastig om dit vol te houden.
Een tijd geleden zag ik op tv een meisje wat ’s morgens 6 uur lang bezig was om zichzelf aan te kleden en op te maken. Ze was uren bezig elk naadje en plooitje uit haar kleding glad te strijken, want een plooi was niet perfect in haar ogen. En als ze haar make-up op deed en het was niet perfect, dan haalde ze alles er weer af, en begon ze opnieuw. Ze was ook uren bezig om elk haartje op zijn plek te krijgen. Je denkt misschien dat is wel heel erg extreem, zo erg is het bij de meesten niet. Maar het is vaak gemakkelijk om iets met extreme voorbeelden duidelijk te maken.
In bovenstaand voorbeeld kun je duidelijk zien dat perfectie tijd kost. Daarnaast heb je meer last van stress als je strreft naar perfectie. Je voelt je ontevreden als het je om wat voor reden niet lukt om jouw hoge standaard te behalen. Je raakte hierdoor vermoeid want het kost je onnnodig veel energie. En hierdoor heb je nauwelijks tijd en fut voor de dingen die het leven leuk maken.
Als je als kind vaak bent gecorrigeerd, onstaat de drang naar het perfect zijn. Je wilt als kind graag de goedkeuring van je ouders. Als je ouders je als kind weinig bevestigen door complimenten te geven en wel continu commentaar geven, krijg je als kind snel het gevoel dat je alles fout doet en niets waard bent. Om alsnog die bevestiging te krijgen, doe je steeds meer je best en ga je harder werken om het perfect te doen en zo ontstaat perfectie. Het onbewuste idee hier achter is dat als je alles perfect doet, je geen kritiek meer krijgt. Maar helaas kunnen sommige ouders die bevestiging niet geven. Tegen die tijd is het zo’n gewoonte dat je dat als volwassene ook blijft doen, gewoon omdat je dat zo gewend bent.
Om van perfectie af te komen, kun je stappen ondernemen. Stel dat er een gebied is in jouw leven waar het wat minder erg is wanneer het niet perfect gaat. Wat zou dat dan zijn bij jou? Op welk gebied in jouw leven zou je kunnen uitproberen of “goed genoeg” ook zou kunnen werken? Zoek oefenmateriaal in jouw leven waar je mee kunt gaan spelen.
Wees je bewust van het feit dat het spannend kan voelen om je perfectie een beetje te laten vieren. Door het oefenen zul je gaan merken dat het in veel gevallen prima kan. Dat bijvoorbeeld 80% goed genoeg is en dat streven naar die laatste 20% eigenlijk niet de moeite waard is. De wereld vergaat daar niet van.
Realiseer je dat niet iedereen dezelfde perfectie standaard heeft als jij. Je bent misschien bang dat anderen gaan denken dat je de kantjes er van af gaat lopen. Maar de kans is groot dat anderen het niet eens merken. Weet dat als je als een perfectionist het een beetje minder perfect doet, het altijd nog beter is dan de standaard van de meeste mensen.
In 6 stappen minder stress door perfectie
- Kies een gebied in jouw leven waar je mee begint;
- Vraag je af of “goed genoeg” ook zou kunnen, of dat anderen daar echt onder gaan lijden;
- Vraag iemand uit jouw omgeving, als je nog steeds twijfelt. Of het wat minder ook nog goed genoeg zou zijn;
- Bepaal voor jezelf een periode, hoe lang je op dit gebied wilt oefenen;
- Zodra je merkt dat het minder tijd kost, je meer energie hebt en het toch nog allemaal goed komt;
- Ben je klaar om het ook op andere levensgebieden te gaan toepassen!
Je bent perfect! Dus wil je meer tijd overhouden, je minder stress ervaren, je meer energie hebben? Zet jezelf minder onder druk door alles perfect te willen doen. Zodat je weer tijd en energie hebt om van de leuke dingen in het leven te genieten.
Geschreven door: Nanda Noorlander van N-balans.
(Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten.)